Ga naar hoofdinhoud

Verslag Jeugdsurvival 2024

28e Hemelvaart-Jeugdsurvival S.C. Muiderberg

Zo’n 85 mensen in totaal zijn bezig geweest om dit survivalspektakel op donderdag 8 en vrijdag 10 mei mogelijk te maken, verdeeld over 5 organisatoren, overige organisatie, zoals 17 voor de facility,  4 nachtwakers, 1 oppas sportzaal, 1 fotograaf, 22 survival-teamcoaches, 21 juryleden, 2 keepers en  nog  andere medewerkers als barpersoneel, opruimers, klussers, elektriciens, inkoper e.d.

Deelnemers
111 deelnemers in de leeftijd van 5 t/m 14 jaar deden mee aan dit evenement, verdeeld over 10 survivalteams. Ieder team was samengesteld uit 1 of 2 leden van een jeugdteam (Jongeren Onder JO-14-13-12-11-10-9-8-mini’s). Ook waren er 37 zusjes, vriendinnetjes en vrienden van clubleden van de partij. In totaal waren er 10 survivalteams van 11 leden met twee of drie teamcoaches. Vooral van deze coaches werd veel gevraagd, opletten of iedereen er wel is, voorop gaan in de strijd, op de stormbaan, in het bos, (veel) hulp geven en vooral het blijven motiveren van het team bestond uit hun taken. Bewonderenswaardig was dan ook hun instelling om van al deze verschillende zandhazen een echt (survival)team te smeden.

Hulde aan deze teamcoaches !
Team A: Thijs Kers + Tom Deuling – Team B: Niels Stoop[ – Lars Koopman -Team C: Dana Heijnis + Quinty Willemsen – Team D: Jelle Nauta + Timo Groeneboom – Team E: Dion Durville + Maarten Roozendaal – Team F: Tim Heijnis + Joshua Offermans – Team G: Jeroen Govers + Melissa Govers Team H: Floor Hanzen + Pim Hanzen Team I: Dennis Löwer + Michelle Lammen + Thijmen de Jong Team J: Okke van der Elzen + Yesse Buis + Ricardo Hoogenhoud

De facility-groep met de kerngroep, Jasmijn, Judith(+EHBO), Charlotte, Debbie en onze vaste barman en patatbakker Ismael hadden er weer voor gezorgd dat het niemand ontbrak aan een natje en een droogje. Ook 9 ander ouders assisteerden bij de facilitytaken. De organisatie bestaande uit Rien ter Beek The Boss, Dave Willemsen, Jasmijn ter Beek, Mitchell van Lom en Arlan Pool hadden weer voor een uitgebreid afwisselend programma gezorgd. 21 juryleden stonden paraat om de spelletjes in goede baan te leiden.

Van de 111 survivaldeelnemers bleven er ook nog 59 slapen in tenten, terwijl 25 jongeren, < 10 jaar onder begeleiding van Sven Raaijmakers in de sportzaal de nacht doorbrachten. Dit jaar verliep de nacht voor onze nachtwakers Mariska, Graham, Marcel en Robin niet helemaal geruisloos. In het begin wilde de avonturiers niet echt de tent opzoeken, maar al gauw werden ze moe. Toch blijken de oudere deelnemers niet veel uren slaap achter de rug te hebben gehad. Zijn ze nog fit?! Het jaarlijkse traditionele kampvuur was o.l.v. Gerrit en Loek door het Floris V-spel bij de ingang van ons sport-complex gevestigd. Daar eindigde het Avondspel “De schat van Floris V”. Met de onderweg gevonden code kon de schatkist worden geopend. Als dat lukte kon de geest van de moordenaar van Floris V, de beruchte Graaf Gerard van Velzen, eindelijk rust vinden en werd de vloek van het eeuwig in dolen Muiderberg opgeheven.

Hoe avontuurlijk als in een westernfilm was het gezicht van zo’n 20 opgestelde tenten op het tweede veld onder een prachtige sterrenhemel. De zandhazen kregen dan ook het echte indianengevoel toen zij rond middernacht hun tenten opzochten, opgezet door eigenaars zelf. Wat een spannend gevoel, het geluid van de koeien en vogels om je heen, zo buiten en toch dichtbij!

De spelen op donderdag 9 en vrijdag 10 mei
De organisatie had voor een attractief en gevarieerd programma gezorgd! Een echte overlevingstocht stond er op het programma, waarbij tal van barrières overwonnen moesten worden op drie locaties, het sportcomplex De Negen Morgen, het Echobos, het IJmeer en strand. Spelonderdelen waren: kanovaren, vat-met-water-vullen, circuit in de Echo in het Echobos, boerengolf, gatendoel schieten, kunstgrasvoetbal, opblaasbaar megadartspel van 3 meter, een 18 meter lange en 4 meter hoge stormbaan (piratenbaan) en de 4 meter hoge tobbedansbaan! Kortom een programma waar van onze zandhazen en haasjes het uiterste gevergd werd!

Door de vele giften van particulieren en onze winkeliers en horeca en het enthousiasme van de deelnemers en de medewerkers kon dit spektakel niet meer stuk. De weergoden waren ons zeer gunstig gezind. Mooie sterrenhemel, geen neerslag, weinig wind en vooral veel zon. Onze helden hebben de twee dagen van hun leven gehad.

Hoe zag het programma eruit ?

donderdag 9 mei, Hemelvaartsdag

Na aankomst op het sportcomplex “De Negen Morgen” donderdag om 15.00 uur konden de deelnemers gelijk hun tenten inrichten, de tenten werden meestal gedeeld met 2 of meer survivalgenoten.
(voet)balspelletjes

Van  15.30 – 18.00 uur stond het eerste van de 13 survivalonderdelen op het programma:

8 (voet)balspelletjes, waarbij meer het technische aspect “goed schieten/gooien (richten)” getest werd, gatenbord, megadart, houten ballen. Bijzonder was het “gevecht” die onze zandhazen aangingen bij het korfbalspel en voethonkbal. Niet te vergeten natuurlijk het penaltyschieten met twee grote keepers op het doel Ben Deuling en Gerco Loos.

Pannenkoeken
Om 18.05 uur volgde dan het avondeten, pannenkoeken door ouders gebakken en met suikerstroop en/of poedersuiker was het natuurlijk genieten. Onze sponsor De Spar, had opeens veel klanten voor pannenkoekenmeel.

Vlag versieren
Na het eten moest vanaf 18:30 uur  de vlag versierd worden, zodat iedereen aan de vlag kon zien welk team er in de strijd bezig was A of C of J. Er waren mooie originele kunststukjes te bezichtigen.

Speurtocht
19:00 uur The Boss Rien had een speurtocht uitgezet door het Echobos, de Brink, het strand en de rest van het dorp met als verste punt de Paulinelaan. 20 vragen moesten onderweg worden opgelost. Verder konden ze onderweg 14 letters vergaren, waarmee een woord van 12 letters gemaakt moest worden. Iedere groep had een ander woord beginnende met de letter van zijn team. Team A had autocoureurs, B bankrekening, C campingstoel, D damesvoetbal E elftalspeler F familieleden G ganzenborden H herfstbossen i illustraties j journalisten. Halverwege konden zij een ijsje eten bij Het Rechthuis.

Bingo
Tussen 20.30 en 21.00 uur konden de kinderen mooie prijzen winnen met het bingo, zoals 65 leren ballen van 123Inkt, AJAX-Feyenoord-PSV-Barcelona-Real Madrid, Anderlecht, Gent enz., Barcelona kussens, KNVB oranje pak, petten, sjaals, 123Inkt-voetbaltassen, waterballon spullen, plastic slee, vliegers, frisbee, bidons, allerlei spelletjes, tasjes, boeken, waterpistolen enz.

(Thuis) slapers
Om 20.30 uur spoedden de “thuisslapers” zich richting eigen bed, terwijl 25 boys en girls o.b.v. Sven hun slaapplaatsen in de sportzaal opzochten. De anderen gingen het Avondspel spelen.

De Schat van Floris V
De oudere deelnemers vanaf 10 jaar gingen nog een spannend avondspel volgen, DE SCHAT van FLORIS V. Twee groepen werden samengevoegd tot 1 groep, samen moesten ze proberen de queste op te lossen. De geest van Gerald van Velzen, de moordenaar van Floris V, was veroordeeld om altijd rond te dwalen in en rond Amudaberghes (Muiderberg). In de kantine werd er geluisterd naar een ingesproken verhaal over de dood van Floris V. In dit verhaal waren talloze antwoorden te vinden, ook als je goed nadacht kon je de gewenste code achterhalen. Vlak voor een opdracht werden de groepen opgewacht door wegwijzers. Dezen brachten de groep naar een tijdgeest, waar zij een op-dracht kregen.

De queste was om een 4-cijferige code te bemachtigen om aan het einde de schatkist te kunnen openen en zo de vloek, het eeuwig dolen van de geest Gerard van Velzen op te heffen. Opdracht 1: Bij het tweede bruggetje kreeg je de vraag “Wie heeft Floris V ?” vermoord. Daar kreeg je een zak met 4 munten mee, die je later nodig zou hebben. Was je vraag goed dan kon je rechtstreeks naar de Echo. Was die fout dan moest je links af via het naaldenbos naar het grasveld. Opdracht 2: Daar stonden ridders je op te wachten om per keer een munt af te pakken. Opdracht 3: In de echo stond de tijdgeest je op te wachten. Voor iedere munt kreeg je een kleur, geel of blauw. Nu moest je de juiste volgorde raden. Drie maal raden binnen 2 minuten. Oplossing: Geel-blauw-geel-blauw. Het 1e cijfer = 1. Ook krijg je 5 munten. Ga naar de poel! Opdracht 4: Vraag In welke maand werd Floris V vermoord. A mei B juni C april.  Er liggen 3 touwen  met een letter bij de poel. Goede antwoord = B.  2e cijfer = 2. Nu heb je 2 cijfers: 1 en 2. De wegwijzer brengt je naar de brug. Opdracht 5:  De bruggeest stelt je de vraag: Hoe werd Floris ook wel genoemd?

  1. God van het volk
  2. God van de adel.
  3. God van de boeren.

Antwoord goed, C , loop door. Antwoord fout, lever een cijfer in.Eén van de wegwijzers brengt je achter de dijk.

Opdracht 6:
De geest van de dijk wil dat je een tangram=een houten puzzel binnen 3 minuten oplost.

Goed: Je krijgt het 3e cijfer 9.

Opdracht 7:  Is een rekensom.

Als het goed is krijg je een munt met het cijfer 6 erop. Zo heb je de code van 4 cijfers compleet. In een kuip met zand zitten zakjes. Graaf jouw antwoord eruit en je krijgt het 4e cijfer. Nu naar het kampvuur op de club om de schatkist te openen en zo de vloek van de dolende geest Gerard van Velzen op te heffen. Vul de code 1296 (het jaar dat Floris V werd vermoord) in op het cijferslot en bij openen van de kist komt de geest van Gerard van Velzen naar voren en sterft nu voorgoed. De schat mag je delen.

Naar de tenten
Moe, maar voldaan werd vervolgens om ca 23:30 uur de tenten opgezocht, nadat er eerst nog tradi-tioneel een kom heerlijke chocolademelk werd genuttigd met een plakje ontbijtkoek. Onder een heldere sterrenhemel was er echter bij veel zandhazen in het begin weinig sprake van slapen. De eerste nachtwakers Mariska en Graham hadden hun handen vol om de boel in het gareel te houden. Ook de aflossers om 3.30 uur zagen dat veel zandhazen nog niet de slaap hadden kunnen vatten.

vrijdag 10 mei

Ochtendprogramma
De volgende morgen moesten de jonge zandhazen alweer om 07.30 uur uit de veren, na het ontbijt  om 8 uur werd vervolgens tussen 09.00 – 11.30 uur de eerste sessie van 6 onderdelen afgewerkt. Wel werd eerst  gezamenlijk het 2eveld en het kunstgrasveld van (papier)afval ontdaan.

Middagprogramma
Na de lunch met patat, frikandel of kaassoufflé werd tussen 12.00 uur en 14.00 uur de tweede sessie van 4 onderdelen afgewerkt.

Estafette
De estafette was een waar spektakelstuk. Er moest een parcours door de teams worden afgelegd op de voorste helft van het hoofdveld. Onderweg moesten speciale opblaasbare attracties overwonnen worden, de 18 meter lange en 4 meter hoge stormbaan en de legendarische tobbedansbaan, waar-door onze helden toch nog nat aan de finish kwamen. Winnaar werd team i, gevolgd door B en j. Dit onder grote belangstelling van ouders en opa en oma’s en andere belangstellenden.

Uitslag
Al snel werd het hele gebeuren afgesloten met de einduitslag, ca 15.15 uur.
Bijzonder was voor de 16e keer de uitreiking van de Auke Bakker trofee. Team G van Melissa en Jeroen Govers overviel de eer om deze wisseltrofee te ontvangen als meest sportieve team met 86 punten. De winnaar groep G van Jeroen en Melissa had slechts 1 puntje minder, 86 dan groep C. Er is al vernomen dat dit team de komende jaren voor deze trofee wil gaan.
Misschien de Govers Trofee ?!  Deze mooie beker kan een jaar lang pronken bij de verschillende teamleden thuis.

Winnaars
De algehele winnaars, groep i o.l.v.  Dennis Löwer, Michelle Lammen en Thijmen de Jong werden verblijd met een mooie beker, zij wisten team A o.l.v. Tom Deuling en Thijs Kers en team B o.l.v. Niels Stoop en Lars Koopman ruim voor te blijven. 199-185-183.  Afgetekend dit jaar!

Huiswaarts
Om ca 15.30 uur kon iedereen moe en hopelijk voldaan huiswaarts keren en het hele gebeuren nog eens rustig op zich in laten werken in eigen bed, want er zullen wel een aantal deelnemers iets langer van hun bed gebruik moeten maken om weer enigszins op krachten te komen.

De score van de survivalonderdelen:
Bij een aantal onderdelen was de duur bepalend van het gehele team van 10 of 11 deelnemers, welke plaats zij innamen per onderdeel, bij de overige onderdelen telde de score per team. Bij de voetbal-spelletjes was de score bepalend (hoeveel doelpunten), bij de stormbaan en tobbedansbaan de tijd.

Voorbeeld score onderdelen:
Bij het gatendoel was team J het best en kreeg dan ook de score van 22 punten (1e plaats),
Team A werd tweede en kreeg dus de score van 18 punten,
team H (10e) werd laatste dus 2 punten.
Puntentelling: 22-18-16-14-12-10-8-6-4-2 punten per onderdeel!
De voetbalspelletjes telde zwaarder mee: 33-29-26-24-22-20-18-16-14-11

Overzicht scores 2024 

i A B E H F j D C G team
Dennis Tom Niels Maarten Pim Tim Melissa Jelle Dana Melissa leiding
Michelle Thijs Lars Dion Floor Joshua Jeroen Timo Quinty Jeroen leiding
Thijmen leiding
i A B E H F j D C G
22 12 14 18 2 8 6 10 16 4 speurtocht
9 27 33 21 24 12 15 18 3 6 (voet)balspelletjes
10 18 22 8 16 14 2 6 2 12 kano varen
22 2 10 22 10 16 16 10 10 12 vat-met-water-vullen
18 22 12 16 10 8 2 14 4 6 stormbaan
22 6 4 16 18 16 12 10 2 8 megadarten
22 14 14 2 18 8 18 4 10 8 kunstgrasvoetbal 1+2
22 16 4 10 14 6 18 12 8 2 tobbedansbaan
18 16 22 10 6 8 4 14 12 2 boerengolf
6 18 12 16 2 22 14 10 4 8 gatendoelschieten
6 22 18 4 16 8 10 14 12 2 circuit rond Echo
22 12 18 6 8 10 14 2 4 16 Estafette
199 185 183 149 144 136 131 124 87 86
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Sponsors, helpers, ondersteuners bedankt!

Een festijn als de Jeugdsurvival van de S.C. Muiderberg is alleen te realiseren als veel mensen financieel, materieel en ondersteunend / helpend een steentje willen bijdragen. Naast de inbreng van de vele medewerkers (± 60) is ook sponsoring onontbeerlijk om een dergelijk festijn met dit jaar 111 deelnemers te realiseren.

Frank en Bart Oudshoorn, Mark de Vries (BasicFit), Spar Van den Bosch, Het Rechthuis, Vittali-groep, J.S. Online Consultancy BV, Jeroen de Hartog, A. en E. Volkering, E. Volkering Hr. JHJ Onverwagt, Ron Rijbroek (I23Inkt), A. Hanzen, Hr. Tsorovas, Hr. BLJP Jansen, J.A. Smit, Hr. V Das, Glotzbach, Hr. W. Hortensius, Leen Koopman, Hr. I.  Boubkar, Mw. Dolman, Hr. R.P. Senteur, PFG Chocolaad, D.M. Canins, Hr. ED Djoemena, Mw. JJH de Beer en hr. Roos, Mw. Middelbos, WN Philipoom, Mw. KJ van Diest, Hr. HM Gron, Alexander Meijer, R.M. De Francesco, B.B. van Schagen, Mw. Colijn en-of G. Groenewegen, ER Mares, I. Winkelman, Hr. Mevr. De Gijsel-Hanse, H.J. Snoeier e.o  S. Mul, P.J. Boiman, Operatie Assistent E.A.S., Fam. Bobeldijk en Dave Willemsen.

Back To Top