Ga naar hoofdinhoud

Fred Pool erevoorzitter SC Muiderberg

Afgelopen zondag is Fred Pool benoemd tot erevoorzitter van SC Muiderberg.

Tijdens zijn verjaardag ter ere van zijn 90e verjaardag is vader Fred door het bestuur van SC Muiderberg voorgedragen als erevoorzitter. En direct tijdens de daarvoor uitgeroepen special algemene ledenvergadering is daar unaniem voor gestemd door de leden.

Vader Fred is ruim 50 jaar vrijwilliger en van onmetelijke waarde voor onze voetbalvereniging. 

Vader Fred, zoals hij in Muiderberg wordt genoemd, is geboren in 1933 in Alkmaar. Kort daarop vertrok het gezin Pool naar Muiden, omdat daar werk was te vinden. Er werd een woning betrokken in de Hellingstraat. Als jongetje maakte Fred de oorlog bewust mee.
In het huis van de familie Pool werden Duitsers ingekwartierd. Dus Fred was zijn eigen kamer kwijt.

Al vroeg kwam Fred in het bakkersvak terecht, als tiener bracht hij brood rond met de bakfiets. Vanuit deze job rolde hij naar een baan bij de broodbakkerij Kelderman in Naarden.
Fred kreeg verkering met Stien Bos, trouwde en kreeg 4 kinderen:
Fred jr, Ron, Irene en Steven. (inmiddels 8 kleinkinderen en 7 achter-kleinkinderen). Ze waren één van de eerste bewoners van de net gebouwde huizen in de PaulusPotterlaan (ca 1960). Hier woont Fred nu nog.
Fred begon een eigen zaak in de bakkerswereld en legde zich toe op de levering van brood aan toeristen in onze badplaatsen. Dit bleef hij eigenlijk tot zijn pensioen doen.

Als je met een dochter trouwt van de familie Bos, dan kreeg je de voetbalclub er gratis bij. Zijn schoonouders runde de kantine in het Kocherbos en de hele familie Bos was met de club verweven. Dus dat Fred iets ging doen voor de club dat stond buiten kijf. Eind 60er jaren werd hij leider van het jeugdelftal van zijn zoon Fred.

Legendarisch is het verhaal dat het hele elftal voor uitwedstrijden werd ingeladen in de bakkersauto. In Muiderberg gingen de rolluiken naar beneden en in Huizen weer omhoog. Muiderberg speelde toen in het wit en de vette kettingen van de bestelauto deden de rest, zwart/wit gevlekt kwamen de jongens de auto weer uit, maar er werd gewonnen.

Rond het jaar 70 voerde de SC Muiderberg stevige onderhandelingen met de Gemeente Muiden over een nieuwe speellocatie. In het Kocherbos mocht immers geen tweede veld worden aangelegd. De huidige locatie Dijkweg kwam toen uit de hoge hoed. In Amsterdam werd al in 1970 een oude school gekocht en deze werd onder bouwzeilen opgeslagen. In 1972 was er een bouwvergunning en kon er door vrijwilligers begonnen worden met de bouw. Één van deze vrijwilligers was Fred. Ieder vrij uur werd in de bouw gestopt. Van de fundering tot de dakbedekking alles heeft Fred toen in zijn handen gehad. In 1973 werden de eerste wedstrijden gespeeld op de NegenMorgen. SC Muiderberg bestond afgelopen 1 september 95 jaar en speelt dus al 50 jaar aan de Dijkweg.

In de nieuwe kantine begonnen steeds meer zaken tot het takenpakket van Fred horen. Zo runde hij jaren de kantine oa met zijn vrouw Stien. Stien overleed helaas in 2006, waarna de inzet voor de club eigenlijk nog verder toenam. Want in de loop der jaren ging het van schoonmaken/ bar+keuken-werk/ inkoop/ velden maaien/ velden krijten/ wieden/ snoeien/ enz.
Een klusje doen met Fred, dan eerst het klusje af en dan pas koffie!!

Fred is al jaren lid van verdiensten en erelid. Ook kreeg hij op voordracht van het bestuur een lintje (Ridder in de orde van Oranje). Recent is ook ons hoofdveld naar Vader Fred vernoemd.

Fred 90 jaar jong zet zich nog steeds volop in voor de club en verwacht dat ook van ieder lid.
Naast voetbal en klussen is de club voor Fred ook bovenal gezelligheid. Ook door de weeks als er gemeentepersoneel komen klussen ed dan staat de koffie altijd klaar en is er tijd voor een praatje. Ook de komst van de BSO, sinds januari jl heeft geleid tot wat meer door-de-weekse reuring bij de club en Fred geniet daarvan.

Door Gerrit Groenewegen
Info door Steven Pool.

Back To Top